Diş dolgusu, çatlamış, zarar görmüş ya da kırılmış dişleri farklı materyaller kullanarak doldurma işlemidir. Yapılan bu işlem dişte kaybedilen maddenin tamamlanması ve diş fonksiyonlarının eski haline dönebilmesi için yapılır. Dolguya ihtiyacı olan dişe dolgu yapılmaması bölgedeki çürümenin artmasına ve ilerlemesine neden olabilir. Bu durum genel ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
İçindekiler
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Dişlerde oluşan çürüme, doku kaybı, kırık ve benzeri durumları onarmak amacıyla uygulanan diş dolgusu dişin işlevini geri kazandırmaya yardımcı olur. Dişteki zarar görmüş doku yani dişteki çürükler temizlenir ve çıkarılır. Oluşan boşluk özel bir dolgu malzemesi ile doldurulur. Dolgu dişe uygun miktarda ve estetik görünecek şekilde yapılmaktadır. Bu dolgu maddesi bölgedeki çürümenin ilerlemesini engeller. Çürük oluşan bölgenin alınmasının ardından diş ve çevresi temizlenir dolgu maddesi diş köküne bakterilerin sızmasını engelleyecek şekilde uygulanır ve işlem tamamlanır. Diş dolgusu için lokal anestezi uygulanmaktadır.
Diş Dolgusu Türleri
Diş dolgusunun farklı türleri vardır ve bu türler kullanılan dolgu malzemelerinin çeşitlerine göre ve kullanım amacına göre isimlendirilir. Diş dolgusu türleri arasında şu çeşitler sıralanabilir;
Estetik diş dolgusu: Dişlerde görülen renk bozuklukları, çürüme, kırık ve benzeri durumlarda tercih edilebilir ve beyaz ya da porselen olmak üzere 2 çeşidi vardır.
Beyaz diş dolgusu: Kompozit dolgu olarak da bilinen bu dolgu çeşidinde dişe dolgu malzemesi olarak kompozit malzemesi kullanılır. Kompozit dolgu ile diş birbirine sabitlenip cilalanarak uygulanır.
Porselen dolgu: Porselen dolgularda dolgu malzemesi olarak porselen maddesi kullanılır ve bu dolgu çeşidi özellikle ön dişler için tercih edilmektedir.
Amalgam Dolgu: Gümüş renkli dolgu olarak da bilinen amalgam dolgular çok eski tarihlerden beri kullanılır ve içerisinde bakır, çinko gibi dayanıklı malzemeler bulunur. İçerisinde civa gibi toksik maddeler de bulunan bu dolgu çeşidi tüm diş hekimleri tarafından tercih edilmemek ile birlikte oldukça sık kullanılan bir dolgu çeşididir.
Bu dolgu çeşitlerinin yanı sıra altın dolgu gibi daha maliyetli ve cam dolgu gibi nadir tercih edilen dolgu seçenekleri de vardır. Diş hekiminiz sizin için en uygun seçeneği sunacaktır.
Diş Dolgusu Tedavi Aşamaları
Diş dolgusu tedavisi çeşitli aşamalardan oluşur, bu aşamalar şu şekildedir:
- Diş dolgusunun yapılacağı bölge röntgen ile görüntülenir.
- Çeşitli aletler ile dişin içi boşaltılır ve çürük temizlenir.
- Dişe uygun olan dolgu malzemesi seçilir ve hazırlanır.
- Diş, hazırlanan dolgu malzemesi ile doldurulur.
- Dişe uygulanan bu dolgu malzemesinin daha hızlı şekilde donması için bir makine ile bölgeye uygulama yapılır.
- Dolgu sonrası ağız kapanışında sorun olup olmadığının anlaşılabilmesi için kişi ağzını açıp kapatır ve problem varsa dolgu alçaltma, inceltme gibi bir işlem uygulanabilir ve işlem sonlandırılır.
Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?
Diş dolgusu tek bir seansta tamamlanabilir ve bir dolgunun uygulanma süresi genellikle yarım saat ile 1 saat arasındadır. Dolgu işleminin süresi kullanılan dolgu malzemesinin sabitlenme süresine ve dolgu yapılacak dişin duruma göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Diş Dolgusu Kimlere Uygulanır?
Diş dolgusu dişinde çürüme, kırılma ve benzeri bir problem olan ve genel sağlığı diş dolgusu işlemine uygun olan herkese uygulanabilir. Deforme olan diş yapılan bu işlem sayesinde yeniden sağlıklı ve kullanılabilir hale gelir.
Diş Dolgusu İzmir Fiyatları
Diş dolgusu fiyatları yapılacak diş dolgusu çeşidine göre, dişin ağız içerisindeki konumuna göre, dolgunun boyutuna ve uygulama yapan hekime göre değişebilir. Altın gibi daha yüksek maliyeti olan dolgu malzemeleri kullanıldığında diş dolgusunun fiyatı artabilir iken kullanılacak diğer dolgu malzemeleri için farklı fiyatlar belirlenmektedir.