Diş restorasyonu dişin sert dokularındaki çürük ya da farklı sebeplerden kaynaklanan hasara bağlı madde kayıplarını gidermek ve kaybolan estetik görünümü yeniden elde etmek amacıyla uygulanır.
İçindekiler
Dişte Restorasyon Nedir?
Estetik ve güzel bir gülüş sağlamak için yapılan diş restorasyonuna restoratif diş tedavisi ismi verilir. Bireylerin estetik beklentilerini karşılamak, doğal ve sağlıklı bir gülüş elde edebilmek için önemli bir tedavi uygulamasıdır. Dişlerin dizilimi ve görünümü dişlerin etrafındaki yumuşak dokuların yapısı, kişinin yüzündeki ifade ile bir bütünlük oluşturur. Bu yüzden kişinin gülüşü onu ifade eden şeylerden biridir. Dişteki hasarların giderilerek görünümün iyileştirilmesini sağlayan işlemler dişte restorasyon işlemleri olarak bilinir. Bu işlemler arasında diş beyazlatma, diş temizleme gibi pek çok farklı uygulama yer alır.
Diş Restorasyonu Nasıl Yapılır?
Diş restorasyonu uygulamalarının amacı kişinin hem estetik hem de fonksiyonel dişler elde etmesidir. Dişteki sert dokuların korunması ve doğal bir görünüm oluşturulması diğer amaçlar arasındadır. Problem tespit edilen yere göre, dişin canlılığı yani restorasyon yapılması gereken sorunun dişe bağlı sinir dokularına olan yakınlığı uygulamanın nasıl yapılacağına dair bir plan oluşturulmasını sağlar. Diş dokusundaki kayba ve kişinin beklentilerine göre hangi işlemlerin yapılacağına karar verilir. Gülüş tasarımı, lekelerin giderilmesi, hassasiyet tedavileri ve diş canlılığın korumaya yönelik yapılan tedaviler diş restorasyonu tedavileri arasındadır.
Restoratif Diş Tedavisinde Kullanılan Yöntemler
Restoratif tedaviler arasında yer alan yöntemlerden bazıları şöyle sıralanabilir; Porselen dolgular, beyazlatma uygulamaları, ışıklı beyaz dolgu, fiber uygulaması, beyazlatma uygulamaları, lazer uygulamaları, hassasiyet gidermeye yönelik uygulamalar, lamina uygulamalar bu tedavi için kullanılır. İnley – Onley porselen dolgular dolguya yetecek diş yapısı olmadığında ancak dişin kuron ile kaplanacak kadar hasar almadığı durumlarda kullanılan yöntemdir. Kompozit dolgu yöntemi diş rengine uyum sağlayan rengin belirlenmesi ile uygulanır, bu yöntem sadece çürükler için değil diş biçimlendirme ve diş rengini değiştirme amaçlarıyla da kullanılır. Diş beyazlatma yöntemi de diş restorasyonunda sık tercih edilir ve beyazlatıcı jel ve ışık sayesinde dişler 3-4 ton kadar açılabilir. Lamine diş kaplama yöntemi dişlerde kırılma, deformasyon ve diğer yöntemlerle giderilemeyen hasarlarda sık tercih edilir. Estetik görüntü ile ilgili kaygıları gideren bu yöntemde dişler porselen gibi çeşitli maddelerle kaplanır.
Diş Restorasyonu Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Ağızda ve çenede deformite veya alınan darbeler sonucunda yaralanmalar nedeniyle oluşan hasarlar da bu tedavi yöntemi ile düzeltilebilmektedir. Diş eti problemleri yaşayan kişilerin, dişlerinde kalıcı leke problemi bulunan kişilerin, geriatri hastalarının ve onkolojik tedavi alan kişilerin diş restorasyonu tedavilerinde bu yöntemler tercih edilebilmektedir.
Dişte Restorasyon Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
Diş Restorasyonu tedavisi yalnızca estetik görüntü sunmakla kalmaz, aynı zamanda dişlerin işlevsel özelliklerini de kişiye yeniden kazandırır.. Çürük ya da yaralanma ile kaybedilen diş ya da dişlerin görüntüsü ve yapısı, bu tedavi uygulamaları ile yeniden tasarlanır. Böylelikle hem çiğneme gibi fonksiyonlar iyileştirilir hem de konuşma gibi temel yetiler daha iyi hale getirilir. Öte yandan dişlerin doğal rengine ve biçimine kavuşması, kişinin özgüvenini artırır. Restoratif diş tedavisi uygulaması ile hastalar, gülüşlerini saklama gereği duymazlar.
Diş Restorasyonu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş restorasyonu sonrası dikkat etmek gereken çok katı kurallar yoktur. Ancak dolgu gibi uygulamaların ardından dişte bir hassasiyet oluşabilir. Bu hassasiyetin derecesi çürüğün ne kadar büyük ya da ne kadar derin olduğu ile ilgilidir. Diş temeline uzanan büyük çürüklere yapılan dolgu uygulamasından sonraki ilk 2-3 gün geçici bir hassasiyet olabilir. Tedavi sonrasında diş hekiminin önerilerine ve reçete edilen ilaçların düzenli kullanımına özen göstermek gerekir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Diş kaplamaları, metal destekli ve metal desteksiz olarak ikiye ayrılmaktadır. Zirkon…
Devamını OkuGülüş estetiği, kişilerin gülüşünün en iyi hale getirilmesini sağlayan bir işlem olar…
Devamını Oku