İmplant, eksik dişlerin estetik ve sağlık açısından açtığı sorunları gidermek amacı ile uygulanan bir yöntemdir. Gelişen teknoloji ile birlikte diş sağlığı ve estetiği konusunda pek çok çalışma gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalardan bir tanesi ise implant tedavisidir. Geleneksel olarak kullanılan köprü ve proteze alternatif olarak geliştirilen bir yöntem olarak da tanımlanabilmektedir. 18 yaş üzerinde olan ve gelişimini tamamlayan herkese uygulanabilen bir yöntemdir. Ancak tedavi yapılmadan önce hasta detaylı bir şekilde muayene edilmekte ve tedaviye uygun olup olmadığı belirlenmektedir. Böylelikle daha iyi bir ilerleme sağlanabilmektedir.
İçindekiler
İmplant eksik dişlerin tedavi edilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Çene kemiğinin içerisine yerleştirilmekte olan titanyum vidalar olarak da tanımlanabilmektedir. Daha sonra ise bu vidaların üzerine protez dişler yerleştirilmektedir. Büyük bir avantaja sahiptir. Bu avantaj ise komşu dişlere zarar vermemesidir. İmplant yapılırken diğer dişler zarar görmemekte ve kesilmemektedir. Bu noktada implant diş, kök görevi görmektedir. Hasta tedavi sonrasında doğal dişi gibi yemek yiyebilmekte ve konuşabilmektedir.
İmplant Nasıl Yapılır?
İmplant işlemi öncesinde röntgen çekilmekte ve detaylı bir inceleme gerçekleştirilmektedir. Bu muayene esnasında ölçüler alınmaktadır. Öncelikle tek aşamalı olarak gerçekleştirilen implantta geçici başlık takılmaktadır. İki aşamalı olarak gerçekleştirilen yöntemde ise dental implant yerleştirildikten sonra üzeri diş eti ile kapatılmaktadır. Daha sonra iyileşmeye bırakılmaktadır. Her iki uygulama içinde geçici köprü kullanılmaktadır. İmplant diş üst çene ve alt çene için uygundur. Alt çene için 3 ay ve üst çene için 6 ay iyileşme süresi bulunmaktadır. Tedavi sonrasında hasta kısa sürede iyileşmekte ve eski standartlarına dönebilmektedir.
Neden İmplant Yapılır?
Protez tedavilerinin hedefi diş hastalıkları, çürük , travma gibi nedenlerle oluşan diş kayıpları sonrası bozulan doğal görünümü hastalara yeniden kazandırmaktır. Diş kaybında dişhekimliğinde uygulanan geleneksel yöntemler; kron ( kaplama)- köprü uygulaması yada hareketli protez yapılmasıdır. Uzun süreli protez kullanımında dişeti ve kemik yapısının değişikliği uğraması sonucu zamanla protezin uyumu bozulabilir . Ayrıca bu yöntemler kemik kaybını engellemez. Köprü uygulamasında en az iki sağlıklı diş destek alınabilmesi amacı ile kesilerek küçültülür. Bu şekilde kesilmiş dişlerde sağlıklı dişlere göre daha kolay çürük oluşur, dişeti problemleri ortaya çıkar.
İmplant uygulamasında sağlıklı dişlerde hiçbir işlem yapılmaz. İmplantlar, doğal dişler gibi çiğneme sırasında oluşan kuvvetleri çene kemiğine iletirler. Bu şekilde kemik uyarısı devam ettiği için çene kemiğinde erime engellenmiş olur.
İmplant destekli protezler geleneksel kaplama, köprü, takıp- çıkarılabilen hareketli bölümlü ve tam protezlere oranla daha güvenli, estetik seçeneklerdir. İmplant destekli protezler görünüş ve hissedilme açısından doğal dişlere daha fazla benzerler.
İmplant Uygulaması Aşamaları
İmplant uygulaması aşağıdaki aşamalardan oluşur.
- Teşhis ve Tedavi Planlaması: Muayene aşamasında detaylı bir ağız içi muayene ile dişetleri, alt ve üst çenenin ve dişlerin birbirleriyle ilişkileri gibi durumlar incelenir.Dental ve medikal sağlık geçmişinizin dikkatlice değerlendirilmesi sonrasında , ağız içi muayenesi, tanı modelleri, digital görüntüleme yöntemleri ( Radyovizyografi-RVG, Panoramik röntgen,Üç Boyutlu Çene tomografisi,…)nden elde edilen verilerin değerlendirilmesi ile dişhekiminiz dental implant tedavisi için uygun bir aday olup olmadığınıza karar verir. Uygun olunması durumunda size uygun tedavi seçenekleri değerlendirilip tedavi planlaması yapılır.
- İmplantların Yerleştirilmesi: İyi bir tedavi için doğru bir planlama kuşkusuz en başta gelen unsurdur. İmplantlar diğer diş tedavileri gibi genellikle lokal anestezi altında küçük bir operasyonla çene kemiğine yerleştirilir. Çok sayıda implant yerleştirilecek yada ileri cerrahi teknikleri (çene kemiğinin yeterli olmadığı ve greft dediğimiz doku ilavesinin gerekli olduğu ) uygulanacak olgularda , aşırı stresli hastalarda genel anestezi veya sedasyon altında konforlu bir şekilde operasyon yapılabilir.
- İyileşme Dönemi: Hekiminizce tercih edilen İmplant türü ve teknolojisine göre ortalama 6 hafta ile 8 hafta süreyle implantın çene kemiğiyle kaynaşması ( Osseoentegrasyon) beklenir. Bu süre kemiğin yapısına, kullanılan implantın teknolojik özelliklerine ve cerrahi yönteme göre değişebilir( 3 hafta-3ila 6 ay). Bu geçiş döneminde hasta belirli periyotlarda hekim kontrolünden geçecektir. İyileşme döneminin sonunda küçük bir girişimle yapay dişlerinizin üst yapıları implanta vidalanır.
- İmplant Üzerine Protezin Hazırlanması: Ameliyattan sonra “Osseointegrasyon” (implantın kemik yüzeyine bağlanması ) için bir süre beklenir. Bu süre tamamlandıktan sonra üst yapı yapılır. Üst yapıları yerleştirilmiş bölgelerin ölçüleri alınıp laboratuarda hazırlanan proteziniz ağız içindeki yerlerine adapte edilerek kullanıma sunulur.
İmplant Kimlere Uygulanabilir?
İmplant 18 yaşını doldurmuş ve gelişimini tamamlamış olan herkese uygulanabilmektedir. Hastanın tedavi öncesinde tedaviye uygun olup olmadığı incelenmektedir. Aynı zamanda diğer hastalıklarının olup olmadığına da bakılmaktadır. Şeker hastalığı var ise bunun düzene girmiş olması gerekmektedir. Eğer kan sulandırıcı ilaç kullanıyor ise bu ilaçları bir süre bırakması önerilmektedir. Hasta detaylı bir şekilde incelendikten sonra uygun olup olmadığı ortaya çıkmakta ve buna yönelik işlem gerçekleştirilmektedir.
İmplantların Çeşitleri
Diş implantının bilinen birçok farklı türü bulunmaktadır. Fakat en çok uygulanan türü vida şeklindeki implanttır. Bu türler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Subperiostal implantlar
- Endosseöz implantlar
- Transsosseöz implantlar
- İntramukozal implantlar
- Endodontik implantlar
Diş İmplantı Sonrası Beslenme
Diş implantı sonrası beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Beslenme alışkanlıklarının bir miktar değiştirilmesi gerekmektedir. İlk olarak implanttan sonra çok soğuk veya çok sıcak içeceklerin tüketilmemesi önerilmektedir. Bunun yanında yine tedavi sonrasında en az 2 saat besin ve sıvı tüketilmemektedir. İlk gün katı gıdalardan kaçınılması gerekmektedir. Aşırı çiğneme işlevi gerektiren besinlerden kaçınılmalıdır. Sert meyvelerden uzak durulması ve muz ya da püre gibi besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. Bununla birlikte önerilen bir diğer besin ise çorbadır. Çorba tüketimi herhangi bir sorun oluşmasına yol açmamaktadır ve dişe zarar vermemektedir. Fakat tüketilen çorba çok sıcak ya da çok soğuk olmamalıdır.
İmplantların Avantajları ve Dezavantajları
İmplantlar, daha iyi çiğneme sağladığı için kişi her istediğini yiyebilmektedir. Daha iyi bir görünüm sağlayacağı için de kişinin özgüveni implant sonrasında yerine gelmektedir. Normalde tek bir dişi eksik olan kişiler için yapılan tedavi yöntemlerinde etrafındaki dişler de hasar alabilmektedir. Ancak tek bir dişe yapılan implant ile diğer çevre dişler kurtarılmaktadır.
İmplantların dezavantajları da diğer diş tedavileri yöntemlerine göre daha maliyetli olmaları yer almaktadır. İmplant yapıldıktan sonra kişi ağız ve diş sağlığına daha çok dikkat etmelidir.
İmplant Fiyatları
İmplant fiyatları hastanın durumuna göre değişim gösterebilmektedir. Bazı hastaların sadece bir dişine tedavi uygulanırken bazılarının ise birden fazla dişine tedavi uygulanabilmektedir. Böyle bir durumda ise fiyatlarda değişim oluşabilmektedir. Hastaların dişinde yer alan sorunlar birbirinden farklı olabileceğinden dolayı detaylı bir muayene gerçekleştirilerek yöntemler belirlenmektedir. Böylelikle doğru bir planlama gerçekleştirilmekte ve hastanın eksik dişlerinin giderilmesi sağlanmaktadır.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Lazer implant minimal invaziv bir yöntemdir ve oldukça kısa süren bir işlemdir. Bölge…
Devamını Oku"All on Four" implant sistemi, özellikle tam dişsiz hastalar için uygulanan bir tedav…
Devamını Oku