Ortodonti

Ortodonti Nedir?

Dişlerin birbirleriyle ve bulundukları çeneyle, çenelerin kafa kaidesine ve birbirlerine göre konumlarını değerlendiren, normal ilişkileri tespit eden ve anormal olanı teşhis eden ve kabul edilebilir bir çiğneme, konuşma, solunum fonksiyonu sağlamayı, dengeli bir diş çene yüz estetiği oluşturmayı hedefleyen bir tedavi dalıdır.

Ortodontist Kimdir?

Ortodontist, diş dizilimleri, çene ilişkileri ve bunların yüz estetiğine etkileri ile ilgilenirler. Ortodontist olmak için beş yıl süren diş hekimliği eğitiminin üzerine en az dört yıl sürebilen bir uzmanlık programını tamamlamak gerekir. Bu eğitimle ortodontist, diş-çene-yüz sistemini 3 boyutlu olarak incelemeyi, oluşabilecek anomalileri önlemeyi ve oluşmuş olan anomalilerin nasıl tedavi edilebileceğini öğrenir. Bu eğitimi başarı ile tamamlayan hekimler ortodontist ünvanını kullanabilirler.

Ortodontik Tedavi Süresi

Ortodontik tedavinin süresi, vakadan vakaya değişir bu nedenle net bir bilgi vermek doğru olmaz. Hastanın dişsel bozukluğuna aynı zamanda çene yapılarının iskeletsel bozukluğu da eşlik ediyorsa bu süre yaklaşık 2,5 – 3 yıl olabilmektedir. Fakat hiç bir iskeletsel bozukluğu olmadığı ve sadece dişlerinde bozukluk olduğu koşullarda tedavi durumun şiddetine göre 3 aydan başlayıp 6 aya veya 2 yıla kadar uzayabilmektedir.

Ortodonti Muayenesi En Erken Ne Zaman Olmalı?

Kalıcı kesici dişleri sürdükten sonra yani ortalama 7-8 yaşlarında ya da genel diş hekiminiz bir problem tespit edilmişse daha erken yaşlarda her çocuğun bir ortodonti uzmanınca kontrol edilmesi önerilir.

Ortodontik Tedavide Yaş Sınırı Var mı?

Ortodontik tedavi için yaş sınırı yoktur. Her yaşta bireye ortodontik tedavi uygulanabilir.

Ortodontik Tedavi Yöntemleri

1-Hareketli Apareyler İle Ortodontik Tedavi

Hareketli apareyler, hasta tarafından takılıp, çıkarılabilen tarzdadır. 6-11 yaş grubunda dar çenelerin genişletilmesinde ve basit diş hareketlerinde, tedavi sonrasında pekiştirme amacıyla tercih edilen yöntemlerdir.

2-Sabit Ortodontik Tedavi

Sabit ortodontik tedavi, dişler üzerine yapıştırılan “braket” aracılığı ile hafif kuvvet uygulayarak gerçekleştirilen ortodontik tedavi şeklidir. Ortodontik tedavide uygulanan braketler klasik (metal) ve estetik (safir) olarak ikiye ayrılmaktadır. İki tür de hem çocuklarda, hem erişkinlerde kullanılabilmektedir.

 

ortodonti

 

Şeffaf Plaklar İle Ortodontik Tedavi

Şeffaf plak tedavisi dişlerinizi düzleştirmek uygulanan estetik yöntemlerdendir.. Gelişmiş 3D bilgisayarla görüntüleme teknolojisini kullanarak şeffaf plaklar size ortodontistinizin reçetesine uygun şekilde dişlerinizin başlangıç pozisyonundan istenen son pozisyonuna kadar tedavi planınızın tamamını gösterir. Tamamen dişlerinize özel olarak, dişleri yavaş yavaş hareket ettirecek bir dizi şeffaf plaklar üretilir. Her plak yaklaşık iki hafta kullanılır ve sonra seride yer alan bir sonraki plak ile değiştirilir, bu şekilde zamanla planlanan son pozisyona ulaşılır. Tedavi süresi belirli ihtiyaçlarınıza bağlıdır ve buna ortodontistiniz karar verir.

 

ortodonti

 

Lingual Ortodontik Tedavi

Kelime anlamı olarak “Lingual” dişlerin dil tarafı anlamına gelmektedir. Lingual ortodonti adından da anlaşılacağı gibi, dişlere kuvvet uygulayan tellerin bağlandığı braketlerin dişlerin dudak tarafındaki ön yüzeyleri yerine, dil tarafındaki arka yüzeylerine yerleştirildiği bir tekniktir.. Özellikle diş tellerinin görünmesini istemeyen fakat şeffaf plakları takmak konusunda kişisel disiplinine güvenemeyen hastalar için en doğru seçenektir.