Periodontoloji

Periodontoloji, dişleri çevreleyen dokular, iltihabi hastalıklar ve bunların tedavisi ile ilgilenen ana bilim dalıdır. Diş eti hastalıkları, hafif diş eti iltihabından (gingivitis) daha ciddi enfeksiyonlara (periodontitis) kadar çeşitlenir. Periodontitis; diş ve dişi destekleyen dokuların (periodontal ligament, sement, alveol kemiği) yıkımıyla karakterize iltihapsal bir hastalıktır. Diş eti iltihabı alveol kemiğine (çene kemiği) kadar ilerlemiştir. Periodontoloji uzmanları, bu hastalıkların ilerlemesini durdurmak ve zarar gören dokuları onarmak için tedavi yöntemleri uygular.

Periodontoloji izmir şu hastalıklarla ilgilenir;

  • diş eti iltihabı
  • periodontitis (ilerlemiş diş eti hastalığı)
  • diş eti çekilmesi
  • diş eti apsesi
  • diş eti hastalıkları nedeniyle kemik kaybı
  • diş eti şekil bozuklukları
  • implant çevresindeki diş eti hastalıkları
  • travma nedeniyle diş eti sorunları
  • koyu renkteki diş etleri

hakkimizda

 

 

periodontoloji

 

Periodontal Hastalıkların Nedenleri

Periodontitisin temel nedeni bakteri plağıdır ve mekanik olarak tedavi edilebilir. Plak, dişlerin üzerinde biriken yapışkan, bakteriyel bir tabakadır. Yeterince temizlenmediğinde sertleşerek tartara dönüşür. Sertleşen plak, diş eti çizgisinin altında birikerek diş etlerini tahriş eder ve enfeksiyona neden olur.

Ağız bakımının yetersiz olması, plak ve tartar birikimini hızlandırır. Bu durum, diş eti enfeksiyonlarına zemin hazırlar. Ancak genetik, çevresel ve sistematik faktörler de hastalığın oluşmasında etken olabilir. Sigara kullanımı, diş etlerine ulaşan oksijen miktarını azaltır ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Sistemik faktörler içinde diyabet, kalp damar hastalıkları, epilepsi, down sendromu, AIDS, kan hastalıkları sayılabilir.

Periodontal Hastalıkların Belirtileri

Toplumda yaygın olarak rastlanan periodontal hastalıkların ilk belirtisi diş etinde kanamadır. Diş eti kızarık, şiş ve parlak yüzeylidir. Çoğu zaman bu belirtilere, ağız kokusu, diş etinde kaşınma, kanama hissi, dişlerde hassasiyet de eşlik eder.

Periodontal hastalıklar toplumda çocukluktan yaşlılığa kadar her yaşta insanı farklı şiddette etkileyebilmektedir. Çoğu zaman hastanın ağrı gibi bir şikayeti olmadığı için belirti vermeden ilerleyebilmektedir. Hastanın şikayeti olduğunda ise sağlam, çürüksüz dişler destek dokulardaki kayıplardan dolayı sallanarak kaybedilmektedir.

 

periodontal-diş

 

Periodontal Hastalıklar Tedavi Yöntemleri

Periodontal hastalıklar, diş eti ve dişi destekleyen dokuların enfeksiyonu ile ortaya çıkar ve tedavi edilmediği takdirde diş kaybına kadar ilerleyebilir. Periodontal tedavinin ana amacı umutsuz gibi görünen sağlıksız dişleri ağızda tutmaktır.

Hastalığın tipi ve şiddetine göre değişik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bunlar; öncelikle ağız hijyeni eğitimi, diş taşı temizliği, kök yüzeyi düzleştirilmesi, rejeneratif, rekonstrüktif ve mukogingival operasyonlar olarak basitçe özetlenebilir.

Diş taşı temizliğinde, diş taşı ve plak birikintileri diş yüzeyinden ve diş eti çizgisinin altından temizlenir. Özel ultrasonik cihazlar veya el aletleri kullanılarak uygulanır. Periodontal hastalıkların neden olduğu doku kayıplarını onarmak için rejeneratif yani yenileyici yöntemler kullanılabilir. Diş eti ve kemiğin yeniden oluşmasını teşvik eden biyolojik materyaller kullanılır. Doğal doku yenilenmesini hızlandırmak için özel proteinler uygulanabilir.

Diş etini şekillendirmek için işlemler yapılabilir. Gingivektomi ile fazla diş eti dokusu çıkarılır ve diş eti estetik bir şekilde şekillendirilir. Gingivoplasti, diş eti dokusunun doğal bir görünüm kazanması sağlanır.

Aynı zamanda yüksek gülme hattı olan bireylerin diş eti estetiğini sağlamak da, periodontal tedavi kapsamındadır. Hastalığın tipi ve şiddeti; hastanın alışkanlıkları ve hekimi ile yapacağı işbirliği, ağız hijyeninin standardı, tedavi planlaması ve başarısını doğrudan etkiler.

Periodontal tedavi, erken teşhis ile gerekli müdahaleler yapıldığında sonuçları kesin ve hasta memnuniyetinin en yüksek oranda olduğu diş hekimliği hizmetidir. Unutulmamalıdır ki; periodontal olarak sağlıklı olmayan dişlere hiçbir restoratif tedavi uygulanamaz.