Protez diş, kaybedilen dişin yerine konulur ve kişiye özel olarak üretilir. Diş protezi kaybedilen bir diş ya da tüm dişlerin yerine uygulanabilir. Genellikle gerçek dişin sağlığının korunması amaçlanır, artık kurtarılamayacak konuma gelen dişler çekilerek yerlerine protez dişler yerleştirilir. Protez dişler, kişinin diğer dişleriyle renk açısından benzer bir görünümde üretilir.
İçindekiler
Diş Protezi'nin Amacı Nedir?
Diş protezinin amacı, eksik olan dişlerin yerini dolduracak yeni dişler yaratmaktır. Protez dişler ile kişi hem görünüm açısından sorun yaşamaz hem de çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını kaybetmez. Görünüm olarak doğal dişlerle aynı renk tonunda tasarlanır ve hiçbir yapaylık görülmez. Diş eksikliği yaşandığı zaman kişi dil hareketlerinde ve konuşmasında sorun yaşamaya başlar. Peltek denilen S harfini telaffuz etmede sorun yaşama durumu görülebilir. Ancak protez dişler, kişinin konuşmasını etkilemez. Aksine konuşma bozukluğunu olumlu yönde etkiler. Hastalar diş kaybı yaşadıklarında çiğneme ve yemek yeme konusunda zorlanabilirler. Protez diş ile bu zorlanmanın önüne geçilmek hedeflenir. Kişi sağlıklı bir şekilde yeme eylemine devam edebilir.
Protez Diş Çeşitleri
Protez diş çeşitleri, hastaların diş sağlığına göre üç çeşitte incelenmektedir. Hastanın ağız ve çene yapılarına, ihtiyaçlarına uygun olan diş protezi belirlenir. Protez diş çeşitleri arasında sabit, hareketli, total protezler kullanılır.
Sabit Protez Diş: Ağızda sabit bir şekilde yer alan, takıp çıkarılma durumu olmayan protezlerdir. Sabit protezler ile konuşma ve ifadede herhangi bir sorun yaşanmaz. Çiğneme diğer türlere göre daha kolaydır. Porselen, zirkonyum, e-max, lamina türleri kullanılabilir.
Hareketli Protez Diş: Takma diş olarak da bilinen hareketli protez dişler, takıp çıkarılabilen bir türdedir. Çıkarıldıktan sonra detaylı bir şekilde temizlenmeli ve ondan sonra takılmalıdır. Yaygın bir şekilde tercih edilen bir türdür. Eksik diş sayısına bağlı olarak veya bütün dişler için de yapılabilir. Damak protez, diş destekli, implant destekli gibi birçok türü vardır.
- Total Protez Diş: İlerleyen yaşta hiç sağlam diş kalmadığında üst ve alt çene yapısından destek alınır. Çene üzerine uygulandığı için tamamen bir diş oluşturulmuş olur.
- Parsiyel Protez Diş: Doğal dişlerin bir kısmının bulunduğu türdür. Akrilik veya dökümden yapılır. Güzel bir görünümü olmadığı için tercih edilme oranı düşüktür.
- Hassas Protezler: Birden fazla diş eksiği varsa, diğer dişlere tutunan hareketli protezler uygulanır.
- İmmediat Protezler: Tüm ana dişlerin çekildiği durumlarda uygulanır. Dişler çekildikten hemen sonra uygulanan geçici protezlerdir. Ağız içerisi dişsiz görünmesin diye yapılır.
- İmplant Üstü Protezler: Ağızdaki dişler üzerinden veya kökler üzerinden tutuculuk sağlanan protezlerdir. Ağızda hiç diş yoksa hareketli protez, birden fazla diş varsa sabit protez uygulanabilir.
Protez Diş Nasıl Yapıştırılır?
Protez dişler iki çeşitten oluşur. Sabit diş protezi ve hareketli diş protezi olmak üzere ikiye ayrılan bu protezler, yapıştırma türleriyle de birbirlerinden farklıdır. Sabit diş protezlerinde ağız içine yapıştırıcı uygulanarak, kişinin kendi istediği zaman çıkaramayacağı şekilde sabitlenir. Hareketli diş protezi de kişinin istediği zaman takıp çıkarabileceği şekilde tasarlanmıştır. Sabit protezler, diş kaybının az olduğu durumlarda, hareketli protezler de herhangi bir destekleyici diş bulunmayan durumlarda uygulanmaktadır. Hareketli diş protezinde yapıştırıcı maddeler kullanılarak takma diş yapıştırılabilir. Protez dişleri yapıştırmak için yapıştırıcılar kullanılır, böylelikle hasta kendini daha rahat hisseder. Yapıştırıcılar, macun kıvamında ve suda çözünebilen bir türdedir. Diş eti çizgisi ile protez diş arasına yerleştirilir. Yapıştırıcılar sayesinde diş protezleri uzun süre kullanılabilir.
Protez Diş Temizliği Nasıl Yapılır?
Protez diş temizliği, günlük olarak doğal dişlere yapılan bakım gibi aksatılmadan yapılmalıdır. Hareketli protezler varsa, uyumadan önce ağızdan çıkarılabilir. Özel bir diş macunu kullanılarak yumuşak bir fırça ile fırçalanabilir. Bazı hareketli protezler, bir bardak su içerisinde özel temizleme tableti ile bekletilebilir. Ilık su tercih edilmelidir, sıcak su protezin yapısını bozabilir.
Protez diş temizliğinde, ağızdan çıkarılan protez diş üzerindeki yapıştırıcılar temizlenmelidir. Protez üzerindeki kalıntıların hepsi temizlenmelidir. Özel bir çözelti veya sirkeli su karışımından yararlanılabilir. İyice temizlenmeli, fırçalanmalıdır. Protez diş temizliği yanında ağız bakımı da önemlidir.
Protez Dişin Avantajları Nelerdir?
Protez diş uygulamasının kişinin eksik kalan dişlerinin yerine yapıldığı ve birçok açıdan avantajlı olduğu bilinmektedir. Protez dişin avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Eksik kalan diş görünümünün önüne geçtiği için daha güzel bir görünüm sunar.
- Birden çok dişin kaybedilmesi veya dişlerin tamamının kaybedilmesi durumlarında, konuşma ve çiğneme durumları karşılanır.
- Yetersiz çiğnemenin önüne geçildiği için sindirim sorunları da ortadan kalkmış olur.
- Diğer sağlam dişlerin varlığı da korunur.
- Hastanın ağız sağlığı düzelir.
Protez Diş Fiyatları
Protez diş fiyatları, hastanın durumu ve doktorun uzmanlığıyla ilgili değişiklik göstermektedir. Hastanın kaç dişinin kaybedildiği, ağız ve diş sağlığı, hangi tür protezin uygulanacağı konuları fiyatlar üzerinde etkilidir. Diş hekiminin bu alandaki uzmanlığı, kullandığı aletlerin kalitesi, kliniğin konumu gibi faktörler de fiyatları etkileyecektir. Bu nedenle protez diş fiyatları hakkında bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.